Produkt
2.4.2025
Tid å lese: Ca.
X
min.

Bygg bedre krav med Fremby: Gir byggherrer kontroll og innsikt for grønnere prosjekter

Bygg- og anleggsbransjen står overfor et enda tøffere regime for miljørapportering slik at man kan oppnå utslippskutt. Offentlige byggherrer er hoveddriveren for innovasjon innenfor miljø- og klimasmart bygging gjennom sine kravspesifikasjoner. For byggherrer er dette en mulighet til å stille bedre krav til entreprenører og bidra til en mer miljøvennlig praksis. Med Fremby’s teknologi kan byggherrer nå få den innsikten de trenger for å sette tydelige klima- og miljøkrav og atimotastisk oppfølging gjennom maskinenes egenrapportering.

Digital løsning som gir byggherrer kontroll og innsikt for grønnere prosjekter

Datadeling som grunnlag for bedre krav

En av de største utfordringene for å gjøre byggebransjen mer datadrevent og gdigitalisert er fragmentert data og mangel på datautveksling. fra ulike maskinleverandører og entreprenører. Fremby fungerer både som datainnsamler fra en rekke systemer, og en som en datadelingsplattform for utveksling av standardiserte data mellom aktørene som møtes i et prosjekt. For byggherrer gir dette muligheten til å:

  • Få oversikt over drivstofforbruk og utslipp fra maskiner. Automatisk uten bruk av gule lapper elle excelark
  • Dokumentere prosjektets miljøpåvirkning og møte myndighetskrav.
  • Sette spesifikke krav til reduksjon av tomgangskjøring eller bruk av elektriske maskiner.

Konkrete eksempler fra praksis

  1. Oslo kommune og rapporteringsstandarder: Oslo kommune er allerede i gang og leder an med en datadrevet og smartere måte å gjennomføre prosjekter på. Med Fremby får de automatisk oversikt over utslipp i alle sine bygge- og anleggsprosjektene. Data hentes inn fra entreprenørene uten manuell innsats – maskinene rapporterer selv. Det gir mindre administrasjon, bedre data – og ikke minst: byggeplasser som faktisk når klimamålene.
  2. Anlegg Øst og tomgangskjøring:
    Ved hjelp av Fremby Insight har Anlegg Øst redusert tomgangskjøringen i maskinparken fra 29,9 % i 2019 til 17,5 % i 2023. Dette har ført til betydelige gevinster – over 7,5 millioner kroner spart i drivstoff og hele 1700 tonn CO₂ redusert gjennom maskinparkens levetid. Samtidig har muligheten for å dele data og dokumentere miljøpåvirkning bidratt til å vinne nye prosjekter og effektivisere rapportering i hele verdikjeden. Innsikten har også gitt byggherren et solid grunnlag for å stille tilsvarende krav i fremtidige prosjekter.

Hvordan bruke miljøinnsikt til å stille bedre krav

Med verktøy som Fremby kan byggherrer:

  • Definere tydelige krav i anbudsprosessen, som maksimerer bruken av elektriske maskiner eller setter grenseverdier for utslipp.
  • Løpende overvåke prosjektets miljøprestasjon for å sikre at kravene etterleves.
  • Dokumentere miljøeffektene av prosjektet, noe som kan brukes til å oppfylle myndighetskrav og forbedre prosjektets omdømme.
  • Løpende følge den totale miljø- klimaprestasjonen til en prosjektportefølje. Ingen prosjekter er like og vil ha ulike forutsetning for effektive klimatiltak.

Perspektiver for fremtiden

Fremby viser hvordan teknologi kan transformere bygge- og anleggsbransjen ved å gi byggherrer bedre kontroll over prosjektets miljøpåvirkning. Ved å sette tydelige krav og følge opp med data, kan byggherrer bidra til en grønnere fremtid og samtidig skape verdi for alle aktører i verdikjeden.

Er du klar til å stille bedre krav? Kontakt Fremby i dag for å lære mer om hvordan du kan bruke data til å forbedre miljøpraksisen i dine prosjekter. En rekke offentlige byggherrer bruker allerede verktøyet og vi er klare for å bistå flere.

Relaterte artikler:

Kom i gang med Fremby i dag!

Ikke vent på fremtiden – ta grep om den i dag med Fremby. Bli med de fremoverlente virksomhetene som allerede forvandler sin maskinforvaltning. Kom i gang nå og se den umiddelbare forskjellen Fremby kan gjøre for din bedrift.
🥳 Tusen takk! Meldingen din er trygt fremme i vår innboks hos Fremby! 🥳
😅 Huffda! Dette er litt pinlig, men noe gikk galt. Kan du prøve å sende igjen? 😅